Aidanrakennus on Suomessa nyt muodikasta. Metsäpeurojen ja porojen risteämistä ehkäistään rotupuhtausaidalla, joka estää peurojen siirtymisen poronhoitoalueelle. Nyt #metsähallitus aikoo jatkaa aidanrakennusta. Kirjoitin itse metsähallitukselle tästä älyttömyydestä (oon mallintanut metsäpeurojen tulevaisuutta, ei juhlimista), mutta Haatajan Antti kirjoittaa hyvin muillekin. 1/3

#luonnonsuojelu #monimuotoisuus #pässit #metsäpeura #poro #uhanalaisuus #luonto #Luontokato

https://www.kaleva.fi/metsapeuran-elinymparistoa-nakerretaan-vauhdilla/11520702

Metsäpeuran elinympäristöä nakerretaan vauhdilla

Metsähallitus tiedotti aloittavansa metsäpeuran rotupuhtausaidan rakentamisen Puolangalta Ouluun. Rakennustyöt alkaisivat vuonna 2026. Ajatus on idioottimainen, mutta linjansa luonnosta vieraantumisen kanssa.

Kaleva
Poronhoitoalue ulottuu Suomessa yllättävän kauas etelään (kuva). Poronhoitoalueen eteläosissa sijaitsisivat myös metsäpeuran parhaat vasoma-alueet. Kainuun kanta romahti Kainuun aidan rakentamisen jälkeen, ja kannanhoitosuunnitelmassa tätä esitetään susien aikaansaannokseksi, vaikka tutkimus ei sitä tue. Toteuduttuaan rotupuhtausaita kulkee Suomen poikki. Esiselvityksen mukaan ekologiset seuraukset ovat "pieniä", koska sidosryhmät ovat huolissaan lähinnä kanalintujen kuolemisesta aitaan. 2/3
Ruotsissa ja Norjassa poronhoito on alkuperäiskansan yksinoikeus. Suomessakin ehkä olisi syytä tarkastella poronhoidon maantieteellistä sijoittumista. Etenkin ilmastonmuutoksen edetessä metsäpeurojen on pakko päästä pohjoisemmaksi, jos tarkoitus on turvata lajin säilyminen. 3/3
@ElinaPyy voi sanonko mitä. Rahasta pulaa ja säästetään, mutta rakennetaan metsäpeurojen rotupuhtausaita, jolle ei ole mitään perusteita. Onko Hitler takaisin vallassa.
@jari_vuorijoki No on sille se peruste, että koti- ja villieläinten risteytyminen on uhka lajien säilymiselle. Metsähallituksesta vastattiin, että eipä heillä ole muita keinoja, kun eivät voi vaikuttaa esim poronhoitoalueen kokoon tai siihen, kenellä on oikeus poronhoitoon. Mutta onhan tämä ihan hölmöläisen peitonpaikkausta, kun ei oteta kokonaisuutta huomioon vaan hoidetaan isoja ongelmia pienillä laastareilla. (Joka lisäksi heikentää metsäpeuran elinoloja.)
@ElinaPyy kun sitä on jo kokeiltu Kainuussa ja johtanut kannan pienentymiseen… niin ei sitä kyllä voi näyttöön perustuvaksi kutsua. Ei Metsähallituksella olekaan, mutta poliittisilla päättäjillä kyllä on mahdollisuus. Perustavat päätöksensä pitkälti muuhun kuin tutkittuun tietoon tällä hetkellä.
@jari_vuorijoki No sepä se. Paskamainen tilanne, että tästä aiheesta tietoa tuottava viranomainen ei kuitenkaan voi esittää niitä vaikuttavia keinoja. Kuka voisi? Poronhoito on aika ongelmallista monella tavalla (suurpetojen turha tappaminen, eroosio), mutta jotenkin niin pyhä asia, ettei siitä passaa kenenkään sanoa mitään.
@ElinaPyy poliitikot ja kansalaiset. Ja hyvä niin.
@jari_vuorijoki Mutta mistä se ehdotus poronhoidon rajaamisesta saamelaisten oikeudeksi voisi tulla? Miksi Metsähallituksen pitää ehdottaa tuollaista huonoa ideaa ainoana vaihtoehtona? Omaisuuden suoja on Suomessa tosi vahva, siitäkö tää kaikki johtuu?
@ElinaPyy ei ainakaan valtion liikelaitokselta. Poliitikoilta. Omaisuudensuoja? Enemmälti omaisuudensuojakysymykset liittyvät toiseen suuntaan ja poronhoito on poikkeus siihen. Muita tuotantoeläimiä ei kauheasti toisten mailla laidunneta yms. Elinkeinovapauteen liittyy enemmän, mutta on nytkin rajoitettua. Poronhoitoalueen rajan siirtäminen on eri asia kuin oikeuden rajaaminen saamelaisille.
@jari_vuorijoki No kyllä, sekoitan käsitteitä kun kirjoitan yleisessä hulinassa ja hajautan huomiotani. Kummastakohan tulisi isompi haloo, rajan siirtämisestä vai elinkeinon rajaamisesta?
@ElinaPyy veikkaisin, että elinkeinon rajaamisesta. Varsinkin jos tokan saa siirtää rajan siirtyessä, jolloin ei edes puututa elinkeinon harjoittamiseen.
@jari_vuorijoki Isommassa kuvassa tässä vaikuttaisi olevan kyse siitä, että laajoja monimutkaisia ongelmavyyhtejä ei osata ratkaista kokonaisuutena, vaan otetaan alaongelma johon on helppo keksiä konkreettinen ratkaisu. Tässä isot asiat ovat ilmastonmuutos, elinympäristön pirstoutuminen, luontokato kaikilla tasoilla, peto-saalissuhteen muutokset ihmisen vaikutuksen takia ja myös se risteytyminen. Näistä ei sitten osata vaikuttaa kuin tuohon viimeiseen, ja siihenkin valitaan huono keino.