Sterke constateringen van de WRR over overheid en expertise. Zelfs indien aanwezig intern wordt deze slecht aangesproken: https://www.wrr.nl/actueel/nieuws/2025/07/08/wrr-sterke-overheid-investeert-in-eigen-deskundigheid
WRR: Sterke overheid investeert in eigen deskundigheid

De ambtelijke deskundigheid van Nederlandse overheden is kwetsbaar en kent tekorten. Dat concludeert de WRR in zijn rapport Deskundige overheid. Een overheid die snapt wat er moet gebeuren en dit goed regelt is essentieel om de grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, wonen en klimaat aan te kunnen. Om de kwaliteit van de overheid te verbeteren is het van belang om meer te investeren in de eigen deskundigheid, stelt de WRR. De WRR beveelt aan om de ondersteuning van Kamer- en raadsleden te versterken, ambtenaren slimmer te rouleren en multidisciplinaire teams in te richten die over organisatiegrenzen heen samenwerken. De Raad beveelt ook aan om een permanente Commissaris voor de Rijksdienst aan te stellen met brede bevoegdheden die ervoor zorgt dat alle geledingen van het Rijk beschikken over de expertise en werkwijzen die onmisbaar zijn voor een deskundig optredende overheid. 

@bert_hubert In mijn ervaring betrekken veel beleidsmakers experts niet bij het maken van beleid, laat staan dat experts een stem hebben bij de besluitvorming.

Vaak maken ze beleid, waarbij het de rol van de experts is om dat om te zetten naar iets wat (soort van) werkt in de werkelijkheid.

Dat is echt zonde.

@avuko @bert_hubert zelfs bij onderdelen als een ombudsman wordt met aanbevelingen vooral niets gedaan.
Soms is dat uiteraard uit politieke onwil, maar veelal lees ik gewoon een herhaling van het jaar ervoor terwijl er geen oppositie tegen lijkt te zijn.
/2

@avuko @bert_hubert

/2
Alleen deze publicatie haalt al zaken aan die al lange tijd aangedragen worden en waar de Tweede Kamer zelf een flinke slag kan maken ok zichzelf te versterken, maar waar maar niets vsn komt. Aangezien de Tweede Kamer de enige is die daar over gaat, is de kans om verbetering bij andere onderdelen niet te verwachten, helaas.
'Kwaliteit' vsn het (eigen) bestuur staat onvoldoende op het netvlies van Tweede Kamer.

Ik denk dat dit al honderd jaar geleden had moeten worden ingevoerd @bert_hubert maar de ambtenarij werkt nu eenmaal precies andersom. goedemorgen
@Morpurgo @bert_hubert
Zou t ook iets te maken hebben met "leiders" als #Rutte die geen enkel advies opvolgde ?
@veranderwens @bert_hubert mmm ellendig bestuur begint wel vaak aan de top. goedemorgen
@bert_hubert de ondersteuning van de kamer zou niet politiek moeten zijn. De bevindingen gedeeld met alle partijen. Niet alle partijen een eigen wiel laten ontwikkelen, kennis juist bundelen. Ieder kamerlid, mits gesteund door anderen, mag zoveel onderzoeksvragen indienen.
@gbrugman ik schreef hier eerder over: https://berthub.eu/articles/posts/volkskrant-kamerleden/ - het is helaas veel ingewikkelder. Men heeft er geen zin in.
Het ligt niet aan de Kamerleden - Bert Hubert's writings

Iets eerdere versie van het stuk in de Volkskrant, deel van een serie van vier columns: Het ligt niet aan de Kamerleden Het is verkiezingstijd, en het is bon ton om te klagen over het gebrek aan ervaring van Kamerleden, en om vervolgens ook nog te constateren dat juist de meest ervaren parlementariรซrs niet terugkeren na de verkiezingen. En dat is ook schrijnend, en ook ik heb er schande van gesproken.

Bert Hubert's writings
@bert_hubert dankjewel Bert, die post van je had ik nog niet gelezen.
Bedrijven moeten gecontroleerd worden door accountants, dat zijn er ook altijd veel minder dan die van de administratie, maar zijn wel ervaren en hebben eigen methodieken. Die ondersteuners voor de Kamers moeten ook experts kunnen inhuren en veel ervaring hebben op hun terrein. Hogere kiesdrempel zou ook helpen, zodat we minder kleine partijen hebben. Veel kamerleden zijn nu stemvee en verder onzichtbaar. Het moet echt anders