Digitaalinen data ja siitä rakentuva digitaalinen objekti - tekstimassa, äänitallenne, kuva tai video - on kuin "näytelmä, jonka tuotamme ja katsomme, ja sen jälkeen se on olemassa vain muistoissamme." - opettaja ja scifi-kirjailija Susan Donovan, 2021

https://www.bbc.com/future/article/20210715-the-online-data-thats-being-deleted

#DigitaliaFI

The online data that's being deleted

For years, we were encouraged to store our data online. But it's become increasingly clear that this won't last forever – and now the race is on to stop our memories being deleted.

BBC
"Kadotat ne [digitaaliset] tiedot, jotka ovat sinulle arvokkaita, samalla kun se minkä haluaisit katoavan, ei häviä millään" -Simon Pitt

Tällä ketjulla valmistaudun henkisesti ja konkreettisesti tämänpäiväiseen puheenvuorooni kansalaisten digijäljestä.

Aihetta sivuten olen miettinyt, missä vaiheessa ihmiset toden teolla havahtuvat tiedon haurauteen ja katoavaisuuteen. Vasta sittenkö, kun Y-sukupolvi (1980-) on seniori-iässä?

Varmaa on, ettei hurjinkaan somesukupolvi ole 100 % sitä mieltä, että oman digijäljen kuuluukin tuhoutua.

Aina on myös nostalgikkoja, kokoajia, hamstraajia. Ja sukututkijoita ja historiantutkijoita.

@miiakosonen Siinä käy kuten vanhoille perityille valokuva-albumeille. Niillä oli merkitystä vain lähinnä aikalaisille.

@Nisupulla Sikäli eri mieltä, että eihän albumin perijä voi tietää, mitä arvokasta siinä on esimerkiksi kulttuurihistoriaa analysoivalle, sukututkijoille tai kotiseutuarkistoa kokoaville - tässä ja nyt.

Sisältö pitäisi vain ensin voida jakaa ja kuvailla.

Mikkelissä kehitetty #Memoriaali on btw palvelu juuri tähän: kansalaisten aineiston luovuttamiseen kulttuuriperintöorganisaatioille.

@miiakosonen Asiaa voi pohtia valokuvien kautta. Minusta (synt. 1969) on surkean vähän lapsuudenkuvia ja nekin enimmäkseen sarjaa ”lapsi näpännyt halvalla lastenkameralla”. Ne ovat paperilla tallessa mutta värit hiipuvat kunnes kuva on pelkkää harmaa suttu. Nykylapsista taas on helposti tuhansia hyvälaatuisilla kännykameroilla näpättyjä kuvia mutta pilvessä, jonne ei välttämättä seuraavana hetkenä edes pääse; valtaosa kuvista vain katoaa jälkiä jättämättä.

Eli muuttuiko mikään lopultakaan?

@miiakosonen Pari päivää sitten suosittelin eräällä suomalaiselle (Twitterissä edelleen aktiivisesti olevalle) että ottaisi nyt edes export-toiminnolla kopion niistä viesteistään mitä vielä pystyy ottamaan. Yli 150+ tuhannella viestillään ihminen on siellä bisnestä ja myyntiä tekemässä, mutta totesi kyllä minulle että se on enemmänkin palvelun saattohoitoa kun alustan taso on romahtanut vuoden aikana.

@autiomaa No tämä! Niille organisaatioille, jotka halusivat omaan arkistoonsa esimerkiksi ylimmän johdon tai virallisten tilien tviitit, #DigitaliaFI:lla oli valmis työnkulku, joka paketoi aineiston tietokantoihin.

Sekin ratkaisu toki kupsahti APIn sulkeuduttua kehittäjiltä.

Hämmentävän harva on edes puhunut siitä, että aineisto pitäisi ottaa talteen viimeistään nyt.

Tarvinneeko sanoakaan, että omat 30k viestiä on säilössä - ilmankos oli helppo poistua palvelusta yhden aamupäivän aikana 😆

@miiakosonen Jos heillä on edelleen export-tiedostot olemassa yksittäisistä Twitter-tunnuksista, niistä voi generoida jälkikäteen julkisen arkiston.

https://github.com/tweetback/tweetback mahdollistaa myös näiden arkistojen keskinäiset hyperlinkit, niin että viestit voivat viitata muihin julkisiin arkistoihin. `mappings.js` -tiedosto https://github.com/tweetback/tweetback-canonical/blob/main/mapping.js mahdollistaa omien arkistojen linkittäminen keskenään toisiinsa.

Vaatii jonkin verran opettelua, mutta teknisesti mahdollista edelleen.

- "Each tweet has its own independent URL (with backwards/forwards threading!)"
- "Links to users, tweets, non-truncated URLs."

GitHub - tweetback/tweetback: Take ownership of your Twitter data and get your tweets back

Take ownership of your Twitter data and get your tweets back - tweetback/tweetback

GitHub